3 tekenen dat er binnen jouw organisatie goed wordt samengewerkt

We hebben een serie blogs gewijd aan samenwerken binnen organisaties, waarvan dit het laatste deel is. In de vorige posts vertelden we hoe je op een effectieve manier kunt samenwerken in een moderne digitale organisatie, en deze week delen we zoals beloofd 3 indicatoren waaraan je kunt afmeten of er binnen jouw organisatie goed wordt samengewerkt.

 

 

  1. Metrics

Individuele 360 graden feedback, en gesprekken persoonlijke ontwikeling, gaan niet meer over onderbuikgevoelens. Voor hardwerkende managers met goede bedoelingen, is de conclusie snel getrokken dat barrieres voor effectief samenwerken elders in de organisatie liggen. Totdat zij geconfronteerd worden met concrete voorbeelden van hun persoonlijke gedrag. Om samenwerking te verbeteren, is het daarom essentieel dat de standaard gezet word in de processen voor het meten en ontwikkelen van de persoonlijke effectiviteit van het management.

  1. Beloning

Verwerk vragen over samenwerken in individuele performance ratings, met betekenisvolle beloningen en consequenties. Voorbeelden van goede vragen zijn: hoe veel ‘voorzetjes’ heb jij andere afdelingen gegeven? Hoe veel best practices uit andere units heb jij naar je eigen team gehaald? En welke concrete waarde heb jij gecreëerd door samen te werken met anderen? Sommige organisaties werken zelfs met een survey-based aanpak om de tijd die gewonnen wordt door samenwerken te kwantificeren. Zo wordt de tijdswinst teruggekoppeld aan de betrokken medewerkers.

  1. Succesverhalen

Tot slot, het belangrijkste element van samenwerken. Het moet zichtbaar zijn voor de hele organisatie. Deel daarom verhalen over succesvolle samenwerkingen, en learnings over minder effectieve ervaringen, zodat iedereen profiteert. En bovendien, zodat iedereen ziet dat het ook echt gestimuleerd wordt.

Ben je benieuwd hoe er binnen jouw organisatie effectiever kan worden samengewerkt? Wij komen graag in gesprek. Neem contact op met daan@qwobble.com